Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie was maandag 28 februari in het Vechtdal te vinden. Grinwis bezocht samen met Jan Westert, statenlid ChristenUnie Overijssel, eerst Dalfsen en Ommen. Daarna bezocht hij Hardenberg en is hij samen met Alwin te Rietstap, lijsttrekker van de ChristenUnie Hardenberg, aangeschoven aan de keukentafel bij akkerbouwer Roland Velema in De Krim.
De Krim – Roland Velema heeft sinds vorig jaar een perceel voor zogenoemde ‘regeneratieve’ landbouw, een manier dat je de natuurlijke processen in de bodem voor je laat werken, in plaats van dat je ze bestrijdt. Een vorm van landbouw die een positieve bijdrage levert aan natuur, milieu, klimaat, voedselzekerheid en sociale omstandigheden. Het is landbouw die gericht is op herstellen, stimuleren en benutten van natuurlijke processen. Kortom, met de natuur mee in plaats van er tegenin en voorkomen in plaats van bestrijden. Met deze methode wil Velema voorkomen dat er ziektes in het gewas ontstaan. De bodem wordt er zoveel mogelijk met rust gelaten, door minder te ploegen en minder chemische middelen te gebruiken, waardoor natuurlijke processen hun gang kunnen gaan.
Aardappel- en suikerbietenboer Roland Velema is zelf actief bezig met het onderzoeken van kansen voor verdere verduurzaming van de sector. Hij had al bloemrijke akkerranden, maar sinds vorig jaar voegde hij daar een perceel voor zogenoemde ‘regeneratieve landbouw’ aan toe. Hij vertelde er over, in bijzijn van Chris Antuma uit Dedemsvaart, Harm Herbert uit Bergentheim en Martin Lamberink uit Bruchterveld, die zich ook met de verduurzaming van de landbouw bezig houden. “Ik ben nog maar een jaar bezig, dus heb nog maar één oogst gehad. Dit type landbouw lijkt kansrijk, maar het is nog wel een zoektocht. Er is wetenschappelijk onderzoek nodig om tot harde conclusies te komen,” vertelt Velema. “Ik hoop dat mijn onderzoek breder opgepakt wordt om te kijken of het kansen biedt voor boeren. Er zijn wel meer initiatieven voor het verminderen van bestrijdingsmiddelengebruik, waaronder deze, die een kans verdienen om breder onderzocht te worden.”
Het zijn initiatieven die ook in het programma van de ChristenUnie staan. Zorgen zijn er over de effecten van de stikstofregels op de boerenbedrijven in de gemeente Hardenberg en daarmee het onder druk staande verdienmodel voor de agrariërs. Alwin te Rietstap: “Ik vind, met name als het gaat om landbouw, het extra belangrijk dat Pieter en ik elkaar goed kennen. Omdat de regelgeving vooral uit Den Haag komt, misschien nog wel meer vanuit Europa. Als je het toch wilt hebben met de boeren over hun zorgen, dan helpt het niet dat je zo’n gesprek alleen met mij voert. Voor de inhoud vind ik het heel fijn dat Pieter er ook bij is. Het is een landelijk probleem, misschien nog meer Europees. Landelijk laten we toch zien dat er aandacht is voor het Vechtdal. Zo willen we iets meegeven aan Den Haag en ook wat betekenen voor de boeren.”
Pieter Grinwis haakt erop in: “Ik ben hier een jaar geleden ook al geweest, bij Alwin op bezoek in Bergentheim. Toen was ik hier nog in verband met de landelijke campagne, als kandidaat. Ik zei toen al: jongens ik kom hier terug en vandaag is dit aan de orde,” lacht Pieter Grinwis. “Het Europees beleid, landelijk beleid, het stikstofprobleem en gewasbeschermingsmiddelen, alles komt samen bij zo’n lokaal bedrijf als hier. De boerenproblematiek kun je niet alleen lokaal oplossen, ook niet provinciaal en ook niet landelijk. Daarvoor moet je samenwerken. Daarom is Jan Westert van de provinciale fractie hier, Alwin als lokale wethouder en ik als Kamerlid. We weten elkaar na vandaag ook nog weer makkelijker te vinden. Dus niet alleen achter het bureau werken, maar gewoon in de praktijk bekijken. Waar loop je als agrariër tegenaan en hoe kunnen we helpen. Het zijn allemaal leerpunten om mee te nemen. Inspiratie en informatie ophalen om het geld dat we in Den Haag voor de boeren hebben kunnen vrij praten ook goed te kunnen besteden en dat het niet in de verkeerde zakken verdwijnt,” besluit Grinwis.